Anne olmak eşsiz bir duygu bu mutluluğu tadan anne adaylarının hayatına bu mutluluğun yerini endişeye bırakan sorulardan bir tanesi "acaba sütüm yeterli mi? " sorusudur.Annelerin ne kadar sütünün olduğunu bilemedikleri için endişelerine hak veriyorum ancak doğru emzirme tekniği ve yeterli sıvı alan annelerin sütlerinn yeterli olduğu da bir gerçektir.
Annelerimize bu endişelerini giderecek bilgileri okurken soru işaretlerinin yerine yüzlerinde tebessüm olmasını dileyerek konuya geçiyorum.
Öncelikle bebeğimizin kilosu hakkında bilgi vermek istiyorum yenidoğan bebeğiniz doğduktan sonraki ilk 10 gün içinde ağırlıklarının %5-7sini kaybetmesi gayet normaldir.%10'a kadar olan kayıpları normal kabul edebiliriz.%10 dan fazla kayıp varsa doktorunza danışmanızı öneririm. Yani bu şu demektir 3500 gr doğan bebeğinizin 350 gr'a kadar kilo kaybetmesi normal bir durumdur .Yine 3800 gr doğan bebeğinizin 380 gr'a kadar kilo kaybının normal olduğunu bilmelisiniz.Çünkü bebekler su dolu ortamdan dünyaya geldiğinde ödemli ve şiş doğarlar doğum sonrası sık idrar ve dışkı yaparak ödemi atarlar.Bebeklerin ilk günlerindeki görülen kilo kaybının sadece anne sütü yetersizliğine
bağlanması doğru değildir.
Birçok bebekde 5. günden sonra artık annenin de sütünün gelmesi ve bebeğin daha iyi emzirilmesi nedeniyle kilo kaybına pek rastlanmaz.Bebeğinizi 10-15 günlükken tarttığınızda doğduğu kiloda olduğunu gördüğünüzde bebeğim niye aynı kiloda demeyeceğiz yukarıda bahsettiğim fizyolojik kilo kaybını düşünüp kaybedilen kilonun yerini emerek aynı kiloya ulaştıklarını her annenin bilmesi gerektiğine artık inanıyorum.Bazen 10-15 günlükken tarttığınızda doğum kilosunu geçtiğini görürsünüz ki bu da bebeğinizin yeterli beslendiğine işarettir. Mümkünse bebeğinizi aynı tartıda aynı şekilde yani çıplak olarak ve bezi kuru, temiz olarak tarmak önemlidir. Çünkü az da olsa kıyaferler ve bezinin ıslak olması şeklinde tarttığınız bebeğinizi bir sonraki tartımda çıplak yada daha fazla kıyafetle ve bezinin kuru tartılması şeklinde farklı kriterlerde tartılması kilo farkına sebeb olup kafanızda soru işaretleri oluşturabileceğini bilmeliyiz.
Sevgili anneler günümüzde tıbbın gelişmesiyle pek çok hastanede sütünüzün içeriğini bile analiz ettirebilirsiniz.
Bebeğiniz bezini günde 5 defadan çok ıslatıyorsa ve 15. günde tarttığınızda doğum kilosuna ulaşmış yada aşmış ise sütünüz yeterli olduğunu düşünmelisiniz.
Yeni doğan ilk 6 ayda günde 20-30 gram alırlar, haftalık 150-200 gram ayda ise 500-700 grama denk gelmektedir.Bu iyi bir kilo alımına işarettir. Daha önceki makalemizde "emzirme pozisyonların"da anlatıldığı gibi bebek arama-emme-yutma refleksleriyle dünyaya gelir. Bebeğiniz emerken yutkunuyorsa,emzirme sonrası mutluysa, bezini ıslatıyorsa,kilo alıyorsa sütünüzün yeterli olduğunun işaretleridir.
Bazen anne sütü miktarının kontrol edilmesi için sağma işlemi yaptırılır ve miktarına bakarak hekimler karar verir.Bebeğin kilosuna göre bu ölçüye karar verilir.İlk günlerde 10 gr süt bile bebeğinize yeterli gelecektir.Bebeğiniz ve midesi büyüdükçe süt miktarınız da artacaktır yeterki stresten uzak durun sağlıklı beslenin bebeğinizle ilgilenin.
Annelerin kafasını kurcalayan diğer bir soru ise "bebeğimi günde kaç defa beslemeliyim?, ne kadar süre ara ile beslemeliyim?"sorusudur.Bu sorunun cevabı ise ilk günlerdeki emzirmede her meme için 10 dakika emzirme daha sonraki günlerde ise emzirme süresinin 15-25 dakika olması uygundur.Bu da günde 8-12 kez emzirmeye denk gelmektedir.Bebeğinizi 2-3 saat arayla emzirmelisiniz ve eğer 2 saatin sonunda emmiyorsa ara verip yarım saat sonra tekrar denemelisiniz.Burada önemli olan göğsünüz boşalana kadar emzirmeniz çünkü "Anne Sütü Oluşumu ve Özellikleri" makalesinde belirttiğimiz gibi ön süt ve son süt içeriği bakımından oldukça önemlidir.Son sütte yağ oranı yüksek olup bebeğinizi obeziteden de koruyan bir içeriğe sahiptir ve mutlaka verilmelidir.
Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...
0 yorum on "Acaba Sütüm Yeterli mi ?"
Yorum Gönder