23 Ağustos 2016 Salı

Emzirme Pozisyonları



Her anne o ilk acemiliği attıktan sonra kendisi ve bebeği için en uygun emzirme pozisyonunu veya bunlardan birkaçını emzirme boyunca uygulayacaktır. Öncelikle şunu bilelim ki bebek emme refleksi ile dünyaya gelmektedir ki bu tüm canlılar için geçerlidir.Yaradan canlıların dünyadaki yaşam mücadelesinin enerjisini ve becerilerini DNAlarımıza kodlayarak bizi dünyaya göndermektedir.

Öyleyse strese, tereddüt etmeye ve etrafımızdaki  bizi üzen sözlere biraz kulak tıkamalıyız. Dünyanın en güzel varlığı olan yavrunuz ile baş başa olmanın keyfini çıkarın.Düşünün ki ilk insanlığın başladığı teknolojinin T ’ si yokken de anne, bebek ve emzirme vardı şimdi ise üstün teknoloji çağında yine doğal olan emzirme var değil mi? Öyle ise bu her şartta yapılması mümkün olan bir durumdur .Annelerimize düşen tek şey başaracağına olan inancıdır. Gelin size birkaç emzirme tekniğini hem sözel hem de görsel olarak sunalım unutmayalım ki kendinize bebeğinize en uygun pozisyonu deneyerek yanılarak seçeceksiniz yeter ki vazgeçmeyin.

1.Klasik Beşik Tutuşu
En çok kullanılan yöntemdir.Anne bir koltuğa oturur sırtını yaslar.Memesini tutacağı elini c şekline getirerek memesini tutar. Eskiden kullanılan ve yanlış olan makas yapmak süt kanallarına olan baskı sebebiyle sütün akmasını engellediğini unutmayın.Bebeğin yüzü karnı dizleri anneye dönüktür.Bebeğin başı annenin dirseğine gelmelidir ,anne dilerse kolunun altına bir yastık koyabilir. Sezaryen doğum yapana anneler ,ikizi olan anneler ve göğüsleri büyük olan anneler için bu pozisyonu kullanması önerilir.





2.Çapraz Beşik Tutuşu
Memeyi tutamayan , küçük veya erken doğan bebekler  için idealdir. Anne, bebeğini emzirmek istediği memenin aksi tarafındaki kolunun içine yatırır. Bebeğin vücudu anneye dönük ve meme hizasında olmalıdır. Bu şekilde bebeğinin başını daha rahat kontrol edebilir. Sezeryan doğum yapan ve geceleri emziren anneler için idealdir. Anne, hafif yan yatar biçimde sırtını ve omzunuzu bir yastıkla destekler. Kolunu bebeğinin başının arkasından geçirerek onun vücudunu, diğer eliyle de memesini destekler. Bebeğinin sırtına bir yastık koyar, ağzı meme ucuna gelecek şekilde yanınıza yatırır.




3.Koltuk Altı Pozisyonu
Sezeryan ile doğum yapmış anneler,ikiz anneleri ,iri göğüslü anneler ve  meme başı küçük olan anneler için de uygun bir tekniktir. Sezeryan olmuş annelerde ameliyatlı bölgeye baskı uygulanmamış olur. Ayrıca, küçük bebeklerle emme güçlüğü çeken bebekler için de diğer tekniklere göre daha uygundur. Bebeğinizi koltuğunuzun altında alır gibi tutacaksınız.Bebeğinizin altına bir yastık koymak işinizi daha da kolaylaştıracaktır.Bebeğinizin ayakları  arkanıza doğru gelecek şekilde ve bebeğinizin  baş kısmı sizin önünüze doğru olmalıdır. Bebeğinizin yüzünü memenize doğru yaklaştırıp, onun dudaklarının meme başınıza yaklaşmasını sağlamalısınız. Elinizi bebeğinizin  başının altına ve kolunuzu ise yastığınız üzerine doğru bırakabilirsiniz.



4.Yan Yatış Pozisyonu
Yatarak emzirme pozisyonunun da bir kişiden sırtınıza destek olmak üzere yastık koymasını isteyiniz. Bebeğiniz de size dönük olmak üzere yan yatar pozisyonda olmasını sağlayınız. Başına, hangisi (sağ ya da sol eliniz) ile daha rahat edebiliyorsanız bir elinizin iç kısmıyla destek olunuz Eğer, meme başınız bebeğinizin burun seviyesinden çok yüksekte kalıyorsa, onun da altına (baş altına değil) katlanmış bir battaniye ya da küçük bir yastık koyunuz. Böylelikle onun daha yüksek bir platforma koymuş olursunuz ve meme  ucunuza daha kolay yanaşmasını sağlarsınız. Siz ya da bebeğiniz memenin onun burun hizasına (ya da dudaklarına) yanaşması için zorlanmıyor olmalısınız. Bu emzirme tekniği de sezaryen sonrasında ameliyat bölgesine baskı olmasına engel olan bir tekniktir. Ayrıca, gece uyku arasında uyguladığınız emzirme için de uygun bir tekniktir.




5.Ayakta  Emzirme
Bazen bebekler ayağa kalktığınızda daha iyi emerler. Bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olmak için sallanabilirsiniz veya yavaşça sekebilirsiniz . Her zaman olduğu gibi bebeğinizi güzelce ve sabit şekilde tutmalısınız, onu yatay halde tutmak yerine bacakları aşağı bakacak şekilde tutmayı deneyin ve sonucu gördüğünüzde mutlu olacaksınız.


Doğru Emzirme Tekniği

  •  Anne rahat bir konumda oturuyor yada yatıyor olmalıdır.Anne rahat değilse emzirmede pozisyona bağlı sırt bel omuz ağrıları oluşabilmektedir.
  • Annenin rahat bir koltukta oturması, ayaklarını uzatacak bir destek olması ve sırtına koyacağı yastık olması gerekir.
  • Kendisi için en rahat edeceği konumu hazırlayan anne bebeğini tüm vücut ve baş olarak memeye dönük olarak kucağına almalıdır.
  • Bebeğinizi kendinize yakın tutun. Ağzı ve burnu meme ucunuzun tam karşısında olmalıdır.
  • Memenizi destekleyin, böylece bebeğinizin çenesine baskı yapmazsınız.
  • Bebeğinizi emzirirken üzerindeki giysileri emzirme öncesi azaltıp rahatlatmanız önemlidir çünkü bebek emerken çok büyük bir çaba sarf edecek ve terleme durumu olabilmektedir. .
  • Emzirmeye bebek aç iken başlanmalıdır.Bebeğiniz aç iken meme ucunuzu  bebeğinizin dudaklarına değdirdiğinizde bebeğinizin refleks olarak ağzını açtığını gördüğünüzde memenin aerola kısmının tamamını bebeğin ağzına vermelisiniz.
  • Bebeğin kuvvetlice emdiğini ve yutma sesini gözlemlemelisiniz.Bebeğinizin her iki dudağının da memeye yapıştığını yani dudakların içe çökmemiş olmasını görmeniz gerek.





       Tekrar görüşünceye kadar esen kalın... 





0 yorum on "Emzirme Pozisyonları"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com