Anne sütü bebeklerin tümü için önemli iken prematüre bebekler (*),sindirim ve solunum hatta kalp sorunu olan bebeklerde ekstra bir önem arz etmektedir.
Bebeğinize özel sütünüz olduğunu biliyor muydunuz?
Her bebeğin sütü kendisine özeldir .Bu ne demektir? Yani her annenin sütü farklı kendi bebeğine özeldir, kardeşler aynı anneyi emse bile anne sütü içeriği farklı olabilmektedir .Bunun sebebi ise bebeğin dünyaya geliş tarihi ; geç doğum ,erken doğum ,düşük kilolu doğum ,fazla kilolu doğum v.s gibi sebeplerden dolayı annenin sütü bebeğe özel olmaktadır.Hatta bebeğiniz hastalandığında yani bağışıklık sistemi düştüğünde bebek emerken anneye gönderdiği özel enzimlerle anne sütünün kimyasal değişimini sağlayarak kendisinin o anki ne ihtiyacı varsa sütte bu maddenin oluşmasını ya da miktarının artmasını sağlamaktadır. Bu mucizevi bir olaydır.
Peki anne sütü niçin önemli?
Bebeğinizin beslenmesi için önemli olan anne sütü aynı zamanda 0-1 yaş arası kazanılması kritik evre (**) olan GÜVEN evresinde paha biçilmez bir önem arz etmektedir.Daha önce anne karnındayken genler aracılığı ile inşa edilen karakterde emzirmenin ve anne sütünün katkısı da yadsınamaz.Ayrıca annelik duygusu ,anne-bebek bağı oluşumunda ,annenin doğum sonrası fazla kilolarını vermesinde önemli bir reçete gibidir.
Bebeğin bağışıklık sisteminde ,iskelet-kas sistemi,sinir ve beyin gelişimde ,büyümesinde görev alan anne sütü; en temiz ,en doğal ,hazmı en kolay,en ucuz ve en zamandan tasarruf sağlayan eşsiz bir üründür.Dünyanın her bir köşesinde anne sütü ile yapılan araştırmalar bu mucizevi nimetin önemini dile getiriyor.
İlk 6 ay bebek için tek başına anne sütü ideal besindir.Anne sütü ile alerji,enfeksiyon,gaz,kabızlık,şeker hastalığı,obezite ve sarılık gibi pek çok hastalıktan koruyucu görev alır. Anne sütü prolaktin hormonunun (***) salınımı ile başlar. Doğum sonrası anne-bebek ten teması oldukça önemlidir. Henüz sütünüz gelmemiş bile olsa bebeğinizi göğsünüze yatırın ve gözlerinizi yumun onu sevin.Stres ve korkulardan uzak bir dünyada onunla olmanın tadını çıkarın.
Gelişmiş ülkelerde doğan bebek silinmeden annenin çıplak tenine bırakılır.İlk ağlama ilk bakışmanın yaşanması anne sütünün erken gelmesini sağlayacaktır.Sonrasında iş anneye düşmektedir.İlk günler midesi pinpon topu kadar küçük olan bebek sık sık acıkır ve sık sık emmek isteyecektir.Bebek ilk günlerde sık sık ve yeterli olarak emzirilmelidir.Bu sayede bebeğinizin kilo ve boy artışı ve kendinizin fazla kilolarınızdan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Yenidoğan bir bebek en geç bir saat içinde içinde anne sütü ile emzirilmelidir.Bu konuda hastanelerde emzirme hemşireleri eğitim vermektedir ;eğitim uygulamalı bir eğitimdir.
İdeal emzirme 2-3 saat arayla olmalıdır. Tabi bu durum ilk günlerde daha sık aralıklarla olabilmektedir.Bebeğinizin çenesi çok çabuk yorulur ve uykuya meyillidir ,o yüzden emzirme tekniği konusunda anlattığımız gibi anne bebeğinin çenesini emzirirken desteklemeli ve uyanmasa da 2-3 saat içerisinde bebeğini emzirmelidir.En iyi uyandırma tekniği bebeğinizin battaniyesini açmak ve altını açmaktır.Bebeğinizin yanağına dokunma ile arama refleksini başlatarak bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz.
Görüşünceye kadar esen kalın….
(*) 37. haftadan önce dünyaya gelen bebek
(**) Gelişim döneminde o becerinin veya durumun oluşacağı kritik zaman dilimi
(***) Süt salınımını sağlayan hormondur.
0 yorum on "Yenidoğan ve Emzirme"
Yorum Gönder