16 Eylül 2016 Cuma

Oral Kandidiyazis (Pamukçuk)




Pamukçuk bebeklerin ağzında,yanak içinde sert damak dediğimiz üst damak,yumuşak damakta ve dil üzerinde gördüğümüz süt parçalarına benzeyen beyaz bir tabakadan oluşan mantar enfeksiyonudur. Bu tabakayı temizlediğinizde alttaki dokunun daha kırmızı olduğunu tıpkı yanmış bir deri gibi olduğunu görürsünüz bazen kanayabilmektedir. 
Pamukçuğa sebeb olan etken candida albikans adlı mantardır. Bu mantar normalde sindirim sistemi ve vajinal florada az miktarda bulunmakta ve normalde rahatsız edici değildir .Fakat bağışıklık sisteminin görevini yerine getiremediği durumlarda bağışıklık zayıflar ve kandida normalden daha fazla sayıda üreyerek enfeksiyona neden olabilir. Bazende antibiyotik kullanımı, kronik hastalık gibi nedenlerle kandida çoğalıp enfeksiyona neden olabilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olması sebebiyle yenidoğanlarda bu enfeksiyonun daha sık görülür .Doğumdan sonraki 4.günden 1.hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Genelde 1 yaşına kadar sık karşılaşılır. Normal doğum sonrası candida mantarı bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. 
Tedavi Edilmez İse
Bebeklerde emme güçlüğü veya emmeme,huzursuzluk.
Yutkunmada güçlük.
Kilo kaybı.
Bazen hafif ateş.
Pamukçuk hastalığı tedavi edilmediği takdirde bebeklerde ağır akciğer enfeksiyonuna ve farklı enfeksiyonlara neden olabilmektedir. 
Pamukçuğa Neden Olan Etmenler
İyi dezenfekte edilmemiş biberon, emzik.
Annenin veya sağlık çalışanının el hijyeni eksikliği.
Meme başının temiz olmayışı.
Annenin genital enfeksiyonları.
Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Ağız içerisinde dilde, yanaklarda, damaklarda süt kesiğine benzer kabarık beyaz plaklar.
Emme-yutma güçlüğü.
Ağlama, huzursuzluk.
Memeyi reddetme.

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez.Tedavi edilmesi gereklidir.
Peki ne yapmalıyız?
Ellerinizi sık yıkamalısınız.
Meme başı ve biberon, emzik temizliğine dikkat etmelisiniz.
Emzirmeyi bırakmamlı devma etmelisiniz.
Ağız bakımını uygulamlı öğrenerek yapmalısınız.
Anne kendi sütü ile meme başı temizliğini yaparak sütün içerindeki yağ ve lökositler ile meme başı bakımını yapmış olacaksınız.Bunu her emzirme bitişinde  ve başlangıcında yapmanız oldukça faydalı olacaktır.Günde bir kez ılık su ile göğsünüzü yıkamanız yeterli olacaktır.Daha fazla yıkama ve herhangi bir temizleyici kullanma meme başındaki fulorayı bozarak hem çatlağa hem enfeksiyonlara zemin hazırlayacaktır.

Ağız bakımı nasıl yapılır?
Bir çay bardağı kaynatılıp soğutulmuş suya bir çay kaşığı karbonat (sodyum bikarbonat) konularak eriyinceye kadar karıştırılır.Bu karışımı temiz bir tülbent ya da bezi batırıp serçe parmağınıza sararak bebeğinizin ağız içini yanaklarını damaklarını temizlemelisiniz.
Bilinen bir yanlışlık şudur ki pamukçuğu olan bebek emzirilmemelidir ki bu yanlıştır pamukçuk emzirmeye engel olmamalıdır.



 Tekrar görüşünceye kadar esen kalın.


0 yorum on "Oral Kandidiyazis (Pamukçuk)"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com