8 Ekim 2016 Cumartesi

Gebelikte Hafta Hafta Bebeğinizin Gelişimi



İLK 9 HAFTA EMBRİYO DÖNEMİDİR.
10. HAFTADAN SONRAKİ DÖNEM FETUS DÖNEMİDİR.

1 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK)

Gebelik hesabında son adet tarihinizin ilk gününden başlayarak sayılır. Bebek rahime 4. haftada yerleşir. Bu sebeple 4.haftadan önceki süreçte gebelikten tam olarak bahsedilemez.
Döllenme(*) son adet tarihinizden  2 hafta sonraki yumurtlamaya denk gelmesiyle olur. Ultrasonla görülmesi 5. - 6. haftaları bulur. Bu nedenle gebelik haftaları 4'ten başlayarak sayılır, 1, 2 veya 3 haftalık gebelikten söz edilemez. Adet tarihiniz geldiğinde ve siz adet olmadığınızı anladığınızda hamilelikten şüphe edersiniz. Hamilelik testleri sonucunda hamileliğiniz saptanırsa 4 haftalık hamilelik olduğu söylenir. Bunun sebebi son adet tarihiniz kıstas alınarak hamileliğinizin hesaplanmasıdır.


4 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK

Boyu:1 mm kadardır.
Kilosu:  Henüz kilodan bahsedilemez
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda gebelik kesesi görülebilir. Bebek görülmez.
Kalp Atışı: Duyulamaz.
Gelişimi: Organlar henüz yoktur. Plesanta oluşumu başlar.




5 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 1-3 mm kadardır.
Kilosu: Henüz kilodan bahsedilemez.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda görülebilir.
Kalp Atışı: Bazen duyulabilir.
Gelişimi: Bebeğin beyin, kalp-damar, sinir organları ve diğer organları gelişmeye başlar



6 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 4-6 mm kadardır.
Kilosu: Henüz kilodan bahsedilemez.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda görülebilir.
Kalp Atışı: Artık DUYULABİLİR.
Gelişimi: Solunum ve sindirim sistemi oluşmaya başlamıştır.Gözler, kulaklar, ağız belirginleşmeye başlamıştır. Kol ve bacağı oluşturacak tomurcuklar belirginleşmeye başlamıştır. Beyin gelişimi devam etmektedir.



7 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
 Boyu: 7-8 mm kadardır. Mercimek kadardır.
Kilosu: Henüz kilodan bahsedilemez.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda görülür.
Kalp Atışı: Duyulur.
Gelişimi: Beyin  ve omurga, gözler,kulaklar gelişime devam ederken büyük damarlar, karaciğer ve böbrekler oluşmaya başlamıştır. Kol ve bacaklar tomurcuktan gelişerek şekillenmeye başlasa da vücuttan ayrı değildir parmaklar henüz oluşmamıştır. Gözler kafanın yan tarafındadır. Göz kapakları gelişmeye başladığı evredir. Ayrıca bebeğin cinsiyeti bu haftada bir kabartı olarak belirginleştiği için cinsiyet tam anlaşılamaz .
  


8 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 1.5 cm kadardır.
Kilosu: 1 gram kadardır.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda daha belirgin olarak görülür.
Kalp Atışı: Duyulur.
Gelişimi: Bacaktan ayak çentikleri oluşmaya başlamıştır. Kol ve parmaklar şekillenmeye başlamıştır. Parmaklar birbirinden ayrı değil yapışık haldedir. Yüz şekillenmesi devam ediyordur. Diş oluşturacak yerler bile oluşmaya başlamıştır.Bebeğin iç genital organlar (testis-yumurtalık )cinsiyetine göre gelişmeye başlamıştır. Omurga etrafındaki kas yapısı oluşmaya başlar.Kemikler belirginleşir. Plesantadaki(göbek bağı ) damarlar işleve başlamıştır. Kuyruk kaybolmaya başlamıştır.
  

9 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 2 cm kadardır.
Kilosu: 2 gram kadardır.
Ultrason Görüntüsü: Rahim duvarına dokunulursa bebek hareket eder
Kalp Atışı: Duyulur
Gelişimi: Kemik ve kıkırdak yapı oluşumu devam eder. El parmakları görünür ama halen bitişiktir. Cinsiyet organları gelişmiştir ama ultrasonda cinsiyet görülmez. Bağırsaklar karın içerisindeki yerini almaya başlamıştır. Bebek bu haftada anne rahmindeki kesenin içindeki amnion sıvısını içmeye başlar. Refleksler bu haftada gelişir. Kalp kapakları, gözdeki retina kısmı ve burun ucu oluşmaya başladığı haftadır.

FETUS DÖNEMİ


10 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 3 cm kadardır.
Kilosu: 4 gram kadardır.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda bebeğin hareketleri gözlenebilir.
Kalp Atışı: Duyulur.
Gelişimi: Kulaklar normal olması gerekenden daha aşağıdadırBebek artık amnion sıvısı içerisinde hareket etmektedir.Ama anneler bunu henüz hissedemez. El, ayak eklemleri ve parmakları dahada belirginleşmiştir. Tutma refleksi oluşmuştur. Dış kulak oluşmuştur.Üst dudak oluşmuştur. Amnion sıvısını yutarak nefes alıp verme hareketlerini yapar. İlk idrarını yaptığı haftadır.
  



10. HAFTA BİTTİĞİNDE ORGAN VE DOKU GELİŞİMİNDE EN KRİTİK EVRENİN BİTTİĞİ EVRE OLDUĞU İÇİN ANNE SAĞLIĞI VE BESLENMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR.AYRICA İLAÇ KULLANIMININ BEBEĞE ZARAR VERDİĞİ EVREDİR 


11 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 4 cm kadardır.
Kilosu: 7 gram kadardır
Ultrason Görüntüsü: Oldukça iyi görüntü alınabilir
Kalp Atışı: Duyulur. Dakikada 120-160 atım vardır.
Gelişimi: Bebeğin tırrnakları saç folikülleri(**)oluşur. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır. Organ ve doku gelişimi için en kritik evre bitmiştir. Embriyo (***) dönemi bitmiş fetüs(****) dönemi başlamıştır. Bu haftadan itibaren anne ve bebek arasında kan dolaşımı başlar. Bebeğin kalbi, beyni, sinir ve iskelet sistemi işlevseldir. Organ ve sistemlerin oluşumunun büyük bir kısmı bittiği için artık bebek bu haftadan itibaren hızla büyüyecek ve kilo alacaktır.


12 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 5 cm kadardır.
Kilosu: 15 grama ulaşmıştır.
Ultrason Görüntüsü: Ultrasonda daha belirgin olarak görülür. Cinsiyet nadiren belli olabilir.
Kalp Atışı: Duyulur.
Gelişimi: Artık bebeğin bütün organları şekillenmiştir. Doğuma kadar bu organlar büyümeye devam edecektir. El ayak parmakları ayrılmıştır. Cinsiyete göre dış genital organ şekillenmeye başlar. Düşük olursa bebeğin cinsiyeti anlaşılır.






13 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 7 cm kadardır.
Kilosu: 20 gram kadardır.
Ultrason Görüntüsü: Artık insan görüntüsü vardır.
Kalp Atışı: Duyulur.
Gelişimi: Gözler başın yan tarafında birbirine uzaktı işte bu haftadan itibaren gözler esas yerlerini almaya başlamıştır. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Karaciğer safra ve pankreas insülin salgılarını salgılar. Dişler yuvasında oluşmuştur.


14 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 9 cm kadardır.
Kilosu: 45 grama kadar ulaşmıştır.
Ultrason Görüntüsü: Görünür
Kalp Atışı: Dopler cihazı ile duyulabilir.
Gelişimi: Boynu uzamaya başlamıştır. Baş parmağını emer. Kemik iliği artık kan hücresi üretmeye başlamıştır. Bebek artık nefes alıp verebiliyordur. Ama bunu oksijen ile değil amnion sıvısı ile yapıyor. 


15 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 10 cm ulaşmıştır.
Kilosu: 47-70 gram arasıdır..
Gelişimi: Bebeğin bütün yüzeyinde lanugo denen incecik tüyler kaplamaya başlamıştır ve bu gelişim 11 hafta daha sürecektir. Cilt çok incedir. Dildeki tat tomurcukları gelişmeye başlamıştır. Göz kapakları kapalıdır. Son 3 aya kadar kapalı kalacaktır.





16 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK

Boyu: 11cm kadardır.
Kilosu: 100 grama ulaşmıştır.
Ultrason Görüntüsü: Artık cinsiyet net görünür.
Gelişimi: Artık anne bebeğin hareketlerini hissedebilir .İlk hamileliklerde bazı anneler hissetmese de ikinci hamilelikte daha iyi hissedebilirler. Bebeğin hareketleri ilk hamilelikte 20 haftadan sonra kesin hissedilir. Bebeğin hareketleri daha güçlüdür. Rahim içi bu haftalarda hareket edebileceği kadar geniştir.



17 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 13 cm kadardır.
Kilosu: 140 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Cilt gelişimi devam eder deri altı yağ dokusu artar. Bu da bebeğin kilo alımını hızlandırır. Bebek artık emme, yutkunma göz açıp-kapama reflekslerini yapar. Dışardan gelen seslere duyarlıdır.




18 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 14 cm kadardır. 
Kilosu: 200 gram kadardır
Gelişimi: Bu haftadan itibaren el ve ayak parmak izleri oluşmaya başlamıştır. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişir. Hıçkırma ve tekme attıklarını hissedersiniz. İlk kaka (mekonyum ) olan yeşilimsi kahverengimsi kaka bağırsaklarda birikmeye başlar.




19 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 15 cm kadar 
Kilosu: 250 grama ulaşmıştır.

Gelişimi: Cildin üzerinde kaygan beyaz peynirimsi bir yapı olan verniks kazeoza oluşmaya başlamıştır. Verniks kazeoza bebeğin cildini koruyan bir maddedir. Normal şartlarda su içindeki cilt buruşurken yenidoğanı anne karnındaki sudan koruyan verniks kazeoza bebeğin buruşmasını engeller. Doğduktan sonra bile ciltlerinde bulunabilir. Isı kaybını önler ve cildi enfeksiyonlardan korur. 



20 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: Artık 25 cm kadardır. ve doğum boyunun yarısına ulaşmıştır.
Kilosu: 300 gram kadardır.
Gelişimi: Şaçları uzamıştır. Kız bebeklerin rahmi oluşmaya başlar. Nefes egzersizleri yapar. Kulaklar oluşmuştur artık. Annesinin bağırsak seslerini duyabilir. Dışardan gelen yüksek sesleri duyabilir.


21 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 27 cm kadardır.
Kilosu: 350 gram kadardır.
Gelişimi: Artık hızlı uzama büyüme yavaşlamıştır. Kilo alımı artacaktır.
Artık oturur pozisyonda olacaktır. Kaş ve kirpikler belirginleşmeye başlayacaktır. Ara ara uyuma ve uyanma hali olacaktır.

22 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 28-30 cm kadardır.
Kilosu: 430 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Burun delikleri şekillenmiştir. Kaş ve kirpikler tamamen oluşmuştur. Parmak izi oluşumu tamamlanmıştır. Tekme atması sıklaşır. Anne tekmeleri hisseder. Erkek bebekte testisler karın boşluğundan torbalara inmeye başlar.
 


23 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 29 cm kadardır.
Kilosu: 500 gram kadardır.
Gelişimi: Yenidoğana benzemeye başlamıştır. Orta kulak kemikleri sertleşir. pankreas bezi gelişir.




24 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 30 cm e ulaşmıştır.

Kilosu: 600 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Kilo alımı artmıştır çünkü yağ dokusu artmıştır. Akciğer gelişimi başladığı için 24. haftadan sonra doğan bebeklerin az da olsa yaşama şansları olsa da 24. haftadan önce yoktur. Çünkü 24. haftadan önce akciğer gelişimi başlamamıştır.




25 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 34 cm kadardır.
Kilosu: 650 gr kadardır.
Gelişimi: Omurilik daha iyi şekillenmeye başlamıştır. Akciğer gelişimi devam etmektedir. Burun delikleri açık hale gelmiştir.



26 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 35 cm kadardır.
Kilosu: 760 gram kadardır.
Gelişimi: Akciğredeki alveol denilen hava kesecikleri gelişmeye başlamıştır. Surfaktan madde (*****) alveollerin iç yüzeyini kaplamaya başlamıştır. Bu durum erken doğan bebeklerin yaşama şansını artıran gelişimlerdir. Bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri işlevselleşir. Tırnak, kaş, kirpikler uzamaya devam ediyordur. Ani seslere tepki verebilir. Dışarıdaki ışığı artık fark edebildiği için aydınlık ve karanlığı fark edebilir.

27 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu:  37 cm kadardır.
Kilosu: 880 gram kadardır.
Gelişimi: Bu haftada beyin ve akciğer hızla gelişimine devam eder. Göz kapaklarını artık açabilir. Retina artık gelişmiştir.Işığı algılar.





28 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 38 cm kadardır.
Kilosu: 1000 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Kaş ve kirpikler artık tam olarak oluşmuştur. Göz kapakları daha iyi açılır. Kas ve yağ dokusu artışı devam eder. Bebek bu haftada doğarsa nefes alıp verebilecek kabiliyettedir. Ama yine de tam normal solunum faaliyetlerini yapamaz.





29 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 39 cm kadardır.
Kilosu: 1150 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Bebek artık yaşamsal faaliyetlerini kontrol edebilecek düzeye gelmiştir. Gözlerini sağa sola hareket ettirebilmektedir. Işık, ses, tat duyuları gelişmiştir. Kemik iliği artık tamamen görevini yerine getiriyor, kan hücresi yapıyordur. İdrar miktarı artmıştır.

30 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 40 cm kadardır.
Kilosu: 1300 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Damak altında kalıcı dişler oluşmuştur. Artık dışardaki uyarılara daha duyarlıdır. Işık gelen tarafa başını çevirir. Akciğerler iyi gelişmiştir.
  
31 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 41 cm kadardır.
Kilosu: 1500 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Kilo alımı boy uzamasına göre daha fazladır. Solunum ve sindirim sistemi gelişimi neredeyse tamamlanacak düzeye gelmiştir.




32 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 42 cm kadardır.
Kilosu: 1700 grama ulaşmıştır
Gelişimi: Artık bebeğinizin cilt gelişimi bitmek üzre olup pembemsi bir cilt oluşmuştur. Bebek günün 20-22 saatini uyuyarak geçirir.





33 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 43 cm kadardır.
Kilosu:1900 gram kadardır.
Gelişimi: Bu hafta amnion sıvısının miktarı en fazla olduğu zamandır. Bu haftadan sonra sıvı miktarında hafif azalmalar olabilir. Bebeğin kafa çevresi artar.






34 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 45 cm kadardır.
Kilosu: 2150 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Bebek uyurken gözlerini kapar uyandığında açar. Bağışıklık sistemi gelişir. Akciğer daha iyi gelişmiştir.






35 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 46 cm kadardır
Kilosu: 2400 gram kadardır.
Gelişimi: Kilo artışı hızla devam eder. Erkek bebeklerde testis torbalara yerleşmiştir. Bebek büyüdüğü için rahimin içine sığmakta zorlanıyordur ve hareketi kısıtlanmıştır. Bu sebeple hareketlerin azaldığını bilmeli endişe duymamalısınız. Bu haftadan itibaren doğan bebeklerde dış dünyaya alışmada soru nadir görülür.

36 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 47 cm kadardır.
Kilosu: 2600 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Artık bebek doğum kanalına inme pozisyonunu alır. Baş aşağı durmaya başlar. Annenin karnı eskisi kadar sivri  değildir. Bebeğin boynunda, diz, dirseklerinde kilo alımına bağlı katlar oluşur.  Bu haftada doğanlar küvez ortamı olmadan yaşarlar.




37 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 48 cm kadardır.
Kilosu: 2800 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Eli sıkı kavrar. Kilo artışı devam ediyordur. Solunum egzersizleri yapıyordur.





38 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 50 cm kadardır.
Kilosu: 3000 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Bu haftadaki bebeğin karın ve baş çevresi eşittir. Önceki haftalarda ise baş karından daha büyük bir çevreye sahipti. Bu haftalarda artık kilo alımı olmaktadır.



39 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 51 cm kadardır.
Kilosu: 3200 gram kadardır.
Gelişimi: Artık her an doğum olabileceği haftadır. Lanugoların yok olduğu haftadır. Akciğer tamamen olgunlaşmıştır. Rahim içinde hareket çok zordur.





40 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 51-52 cm kadardır.
Kilosu: 3400 grama ulaşmıştır.
Gelişimi: Normal doğum haftasıdır.Bazı bebekler 40. haftaya gelmeden doğarlar. Nadiren 41. haftaya kadar bebek rahimde kalır. Kilo alımı olur. 

41 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEK
Boyu: 52 cm kadardır.
Kilosu: 3500 gram kadardır.
Gelişimi: Nadiren bu haftaya kadar bekleyen bebek olur. Zaten 41. haftadan sonraki doğumlara geç doğum ya da günü geçmiş doğum denilir.

(*)              Sperm ile yumurta hücresinin birleşmesi.
(**)            Saçın içinde büyüyeceği yapı
(***)           Bebeğin anne rahmindeki  ilk 9 haftadaki halidir.
(****)         Bebeğin anne rahmindeki 10.haftadan sonraki halidir.
(*****)       Aciğerdeki hava keseciklerinin büzüşmesini önleyen  maddedir.


Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...




0 yorum on "Gebelikte Hafta Hafta Bebeğinizin Gelişimi"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com