21 Aralık 2016 Çarşamba

BEBEĞİNİZ TUVALETİNİ YAPAMIYOR MU?



  Her bebeğin dışkılama alışkanlığı birbirinden farklıdır. Bebeğinizin dışkılama sayısı bağırsak hareketleri, genetik yapısı,ilaç kullanımı ve beslenmesiyle ilgilidir. 

  Üstelik bu alışkanlıklar zaman zaman değişebilmektedir.Annenin süt verdiği süre içerisinde kendi beslenme tarzı da bu alışkanlığı değiştirebilmekte olduğunu bilmeliyiz. Yine ek gıdalara geçtiğiniz bebeğinizin dışkılama alışkanlığında değişiklik olabilmektedir. Bu sebeple bebeğinizi başka bir bebek ile kıyaslamanız sizi yanlış yönlendirecektir.

  Bebeğinizin az kaka yapması az beslenmesiyle alakalı olabileceği gibi anne sütü veya mamayla alakalı da olabilmektedir.

  Bebeğinizin 4-5 günde bir kaka yapması  ya da günde 4-5 defa kaka yapması  bebeğinizin sağlıksız olduğunun göstergesi olamaz. Genelde az beslenen iyi beslenemeyen bebeklerin kaka miktarı az olmaktadır. Ama bazen tüm bu olumsuzluklar bebeğinizin sağlığının yerinde olmadığının göstergesi de olabilmektedir. Anneler eğer bebeklerinin iyi emdiğinden , yeterli miktarda süt aldıklarından eminse ve tüm bunlara rağmen dışkılama da sorun varsa bir çocuk uzmanına başvurulmalıdır.

  Eğer bebeğiniz kakasını yapamıyorsa bağırsaktaki kaka ve gaz bebeğinizi rahatsız edecektir. Bu durumda emme problemleri huzursuzluk ağlama durumları görülebilir. Ciddi bir bağırsak sorunu olabileceği atlanmamalı ve ilaç uygulamasını doktor tavsiyesi olmadan yapmamamız gereklidir.

  Bebeğinizin kakası sert top top değilse kabız diyemeyiz. Yani 3-4 günde bir yapılan sulu kaka  kabızlık değildir. Bebeğinizin keyfi yerindeyse sorun yoktur.
3-5 günde bir zorlu da olsa sıvı kaka yapan bebeğin tek sorunu henüz gelişmekte olan zayıf kaslara sahip olduklar bağırsaklarıdır. Birde hep aklımıza getirmediğimiz bir durum yatarak kaka yapmasıdır.
İlk aylarda sorun olan bu durum 5-6. Aylarda bağırsak kaslarının gelişmesiyle,bebeğin artık oturmaya hazır olmasıyla ve eskisine göre daha hareketli olmasıyla düzelmeye başlayacaktır.

Bebeklerde Kabızlık
  Sert ve kalın çaplı kaka, sert top top yapılan kaka  mutlaka bir uzmana başvurulması gereken durumun habercisidir.

Bebeklerde Kabızlık Tedavisi

  3-5 günde bir de olsa sulu olan bu kaka için  yumuşatıcı şuruplar vermek çok anlamsız ve gereksizdir. Doktor görüşü olmadan ilaç kullanmak doğru değildir. Bazen böyle bir durumda durumda zeytinyağı  verilir. Zeytinyağının  bir  zararı  olmasa da  çok  büyük bir  faydası da olmayacaktır. Sadece doktor önerisi ile barsak hareketlerini düzenleyici şuruplardan yardım alınabilir. Makata kremli kulak çubuğu ile uyarı vermek sık sık başvurulmayacak bir teknik olarak dikkatlice uygulanabilinir. Kaka yapacağını hissettiğiniz bebeğinize ense-omuzlardan destekleyerek yarı oturur pozisyona almanız ve masaj yapmanız uygundur. Ilık bir banyo da oldukça etkilidir. 4-5 günden önce fitile hemen başvurmayın. Özellikle de bebeğiniz keyfi yerindeyse bunlara gerek yok.
Tuvaletini yapamayan ve ya az yapan bebeğimize evde neler uygulayabiliriz?
  Önceliğimiz doktora gitmek olmalı .Ancak doktora ulaşma imkanımız yok ise ve bebeğinizin kakasını yapamaması bağırsak hareketlerinin yavaş olmasından kaynaklı olduğuna emin iseniz belirteceğim tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

1.Yöntem; bacak hareketleri ve karına masaj uygulamalarıyla bağırsakları hareketlendirebilirsiniz. Karın içi basıncı arttırın ve bunu için bebeğinizin bacaklarını karna doğru bastırıp çekerek bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin sırtına hafifçe masaj yapabilirsiniz. Sırta yapılan  saat yönünden sağa sola küçük hareketler bebeğinize çok iyi gelecektir.
2.Yöntem; makata kremli masaj. Elinizde bulunan yağlı herhangi bir kremi makatın etrafına masaj şeklinde uygulayarak makat sinirlerini uyarmış olup tuvaletini harekete geçirebilirsiniz. Kremli çubuğu makattan en fazla  cm içeri itebilirsiniz. Daha fazlasının bebeğinize zarar verebileceğini unutmayın.
3.Yöntem; sütünü sağan annelerin sağdıkları süte (150 ml ) bir çay kaşığı halis zeytinyağı yoksa da sızma zeytinyağını karıştırıp ısıttıktan sonra bebeklerine vererek rahatlatabilirler.
4.Yöntem; bebeğinize ılık su ile 15-20 dakika kadar oturtarak banyo yaptırarak bağırsaklarının gevşemesini sağlayabilirsiniz.

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...


0 yorum on "BEBEĞİNİZ TUVALETİNİ YAPAMIYOR MU?"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com