17 Aralık 2016 Cumartesi

Çocğunuz İçin En İdeal Araba Koltuğu


Bebeğiniz veya çocuğunuz için en ideal oto güvenlik koltuğu, hem çocuğunuza hem de arabanıza uyumlu olan koltuktur. Bir de kurulumu ve kullanımı kolay olan koltuktur.
Güvenli oto koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar neler? 
  • Koltuk seçiminde çocuğunuzun boyu ve kilosu yaşından daha önemlidir
  • Oto koltuğun aracınıza uygun olmasına dikkat edin.
  • Test edilmiş ve standartlara uygun koltuk almaya dikkat edin.
  • Avrupa Güvenlik Standardı’na (ECE sertifikası) uygun olan onaylı koltukları almayı tercih edin.
Gr0+ (doğumdan itibaren 12 aya kadar 0-12 kg),
Gr1(9ay-4 yaş, 9-18 kg),
Gr2-3 (4-12 yaş, 15-36 kg)
Gr1-2-3 (9 ay-12 yaş, 9-36 kg) en yaygın bulunan gruplardır.
  • Oto koltuğunun araca en güvenli ve kolay şekilde monte edilmesini sağlayan ISOFIX (International Standard Organisation Fix) bağlantısı veya emniyet kemeri olup olmadığına dikkat edin.
  • Koltuğun kaza anındaki darbe basıncını emen özel köpük malzemeye sahip olup olmadığını kontrol edin.
  • 5 noktalı emniyet kemeri olan oto koltuklarını seçin.
  • Koltuğun  baş, boyun güvenliği sağladığına ve yan destekleri bulunup bulunmadığına dikkat edin. 
  • Mutlaka aracınızın sabit emniyet kemerleri ile araca bağlanmalı bir model olmasına dikkat edin.
  • Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilen cinsten olmasına özen gösterin.

Nelere Dikkat Etmeliyim?
  • Oto koltuğunu arabanıza doğru bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bunun için kılavuzdaki talimatlardan faydalanmalısnız. Araştırmalar oto koltuklarının  %85’i doğru yerleştirilmediğini söylüyor.
  • Koltuğa bebeğinizi oturttuktan sonra koltuğunun emniyet kemerleri omuzlarından ve omuzlarının altından bebeğinizi kavratarak takmalısınız.
  • Yolculuğunuz çok kısa bile olsa her zaman oto koltuğunuzu kullanın.
  • Her sürüş öncesi oto koltuğun yerleşmesinin uygun olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar ve 9 kg a ulaşana kadar oto koltuğunda 45° lik açı ile yüzü arkaya dönük biçimde oturtmalısınız. Bunun sebebi 1 yaş altı bebekler yüzü öne dönük iken omuriliğini koruyabilecek kadar güce sahip olmayışıdır.
  •  5 nokta kemer sistemi en iyi korumadır.  Sebebi ise kemerler bebeğin hem omuzlarından hem de kalçasından tutarak kavramasıdır. Kemer  bebeği çok sıkmamalıdır.

Bebeklerin Yaşına ve Kilosuna Göre Oto Koltuklar
1 ) 0 – 9 kilo arasındaki bebekler için: Bu koltuklar sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır. Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar pozisyonda kullanılmalıdır. Yüzü arkaya dönük biçimdeyken omuzlarından ve omuzlarının altından geçen emniyet kemerleri ile güvenliği artırmaktadır. Taşınabilir parçaları ve elde taşımak için bir sapı olan modelleri de mevcuttur. (Arabayı kullanırken taşıma sapının aşağıda ve kilitli pozisyonda tutulması gerekir.)
2 ) 10 – 18 kilo arasındaki küçük çocuklar için: 
Yaş olarak yaklaşık 8 aylıktan 4 yaşına kadar küçük çocuklar için kullanılabilir. Yüzünü öne dönük olarak kullanmaya başladığınızda, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.  Çocuğunuzu 18 kg ye ve 90cm oluncaya kadar yüzü öne dönük kullanımda korur.
3 ) 15 – 25 kilo arasındaki çocuklar için:   Yaklaşık 3 – 7 yaş arası çocuklar için kullanılabilir. Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek başına çocuk için gerekli, güvenceli yolculuğu sağlayamadığı için  çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

4 ) 22 – 36 kilo arasındaki çocuklar için:  Yaklaşık 6 – 12 arası çocuklar için kullanılabilir. Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemeri yalnız başına gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

5 ) Booster koltukları: Sadece yetişkin kucağındayken ve omuz kemeri ile kullanılır.  Çocuk 18 kg civarındayken ve 36 kg ye gelene kadar kullanılır.

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...


0 yorum on "Çocğunuz İçin En İdeal Araba Koltuğu"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com