14 Mart 2017 Salı

GEBELİKTE SABAH BULANTILARI


Gebelikte genelde sabah bulantıları vardır. Hamileliğin ilk haftalarında görülmeye başlar ve bazen kusmaya kadar gider.Beslenme de zorluğuna neden olan bir durumdur. Gebeler bu yaşanan sabah bulantılarından bazen çok olumsuz etkilenirler ve herkes yeni bir yöntem önerir. Bu bazen durumu daha da zorlaştırır.
Sabah bulantıları, gebeliğin 4-8. haftalarında genellikle sık görülen bir durumdur. Hamileliğin 16. haftasından itibaren genellikle düzelir. Ama bazı anne adaylarında gebelik boyunca sürebilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, kusmalar, bazı besinlerden iğrenme gibi belirtiler görülebilinir. Bu belirtiler genellikle sabahın ilk saatlerinde daha çok yaşanır.
Hamileliğinizin ilk döneminde vücudunuzda çok büyük oranda hormonal değişiklikler vardır. Özellikle HCG ve Östrojen hormonlarındaki yükselişin mide bulantısını tetiklediği düşünülmektedir.Ayrıca çoğul gebeliklerde de mide bulantısı hormonun daha fazla olması sebebiyle daha yoğun olabilmektedir.
Gebelikte sabah bulantısı yaşayan anne adaylarının daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirdikleri ve düşük doğum yapma risklerinin daha az olduğu bilinmektedir. Çünkü sabah bulantısı görülen gebelerin hormon düzeylerinin gayet iyi olduğu tespit edilmiştir.

Çoğul gebeliklerde, hazmedemeyeceği kadar çok yemek, çok yağlı besinlerle beslenmek, ev dışında nasıl pişirildiğini bilmediği yemekleri tüketmek, yeterli beslenmemek, tek besine dayalı beslenmek, hormon dengesinin değişmesi, istenmeyen sabah bulantılarının diğer nedenleridir. Bulantı ve kusmanın şiddeti duygusal nedenlerle artar ya da azalır.

Sabah Bulantıları Bebeği Nasıl Etkiler?
Kilo kaybının yoksa, anne aşırı sıvı kaybetmediyse, daha az şiddetli olan  bulantı ve kusma şikâyetleri bebeğe zarar vermez. 
Ancak çok şiddetli bulantı ve kusma nedeniyle annede görülen sıvı ve elektrolit kaybı fazla dikkate alınmaz ve tedavi edilmezse bebek düşük doğum ağırlıklı dünyaya gelebilir. Ayrıca düşük riski de yüksektir.


Bulantıyı önlemek için neler yapılmalı?
Anne adayları uyanır uyanmaz bulantıyı önlemek için yatağının kenarında bir dilim ekmek veya galeta gibi atıştırmalıklar bulundurmalı.
Yemekleri ağır ağır yemeli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı
Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
Sindirimi zor beslenmeden kaçınılmalıdır.
Ağır parfümlerden kaçınılmalıdır.
Kafein tüketimi azaltılmalıdır. 
Bol bol dinlenmeli.
Ani hareketlerden ve hızlı hareketlerden kaçınılmalı.

Açık havada düzenli yürüyüş yapmalı.
Protein içeren apertifler ile midenin boş kalması önlenmeli.
Fiziken ve ruhen stresten uzak kalınmalı.
Düzenli uyku uyumalı.
Reflünüz varsa yastığınız yüksek olacak şekilde uyumalı.
Gevşek ve rahat kıyafetler giymeli.
Sabah uyanıldığında ayağa kalkmadan tuzlu kraker ,fıstık ezmesi gibi gıdalar yenilmeli.

Kahvaltıda elma, armut, muz, turunçgiller gibi meyve yenmesi ile meyvelerdeki potasyum bulantıyı önleyecektir.

Günde en az 8 bardak su içerek sıvı elektrolit dengesi korunmalı.
Taze zencefilden bir kaç dilim kesip bir fincan sıcak suya atarak 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra çay gibi içebilinir.



ÇOK ŞİDDETLİ BULANTI KUSMALARINIZ VARSA HEKİME KONTROLÜNDE OLMALISINIZ.

 Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...


0 yorum on "GEBELİKTE SABAH BULANTILARI"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com