1 Mart 2017 Çarşamba

MOL GEBELİĞİ 2


Mol gebeliğinin belirtileri nelerdir?

* Erken gebelik döneminde vajinal kanama ile belirti verir. Kanama damla damla olabileceği gibi çok şiddetli de olabilir.
* Gebelerin  "üzüm tanesi şeklinde parça düşürme" şikayeti olur.Çünkü mol veziküller uterus dışına atılmaya başlamıştır.

* Bazen  20. gebelik haftasından önce ortaya çıkan preeklampsi belirtileri mol gebeliğinin ilk belirtileri olabilir.
* Beta HCG seviyesi normal gebeliğe göre çok daha fazladır.
* Gebelerde Beta HCG seviyesinin normal gebeliğin seyrine göre daha fazla olması  hyperemesis gravidarum (gebeliğe bağlı şiddetli bulantı ve kusma) belirtileri çok daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir.
* Bulantı ve kusmalar tedaviye dirençli olabilir.
* HCG yüksekliği bazen her iki overde teka lutein kistlerinin oluşmasına neden olabilir. Kistler büyüdüklerinde ağrıya, ya da aşırı testosteron "erkeklik hormonu" üretmeleri sebebiyle aşırı tüylenmeye neden olabilir.

m sayılan bu belirtiler kısmi mol de daha hafif olur ve ilk belirtiler daha geç gözlenir.

Mol gebeliğinin tanısı nasıl konur?
Bahsettiğimiz belirtilerle doktora başvuran gebeye USG (ultrasonagrafi) ile tanı konur.
Ultrason ile yapılan muayenede gebelik kesesi görülmez. Uterus içinde  mol veziküllerinin  yanyana dizilerek uterus içinde bir "karyağdı manzarası" oluşturduğu gözlenir.

Tanıyı destekleyen diğer durum ise muayenede uterus gebelik haftasına göre daha büyük olmasıdır. Kanda Beta HCG değerlerinin 100.000 üzerinde olması tanıyı destekler.
Kadın doğum uzmanının elle yaptığı muayedene uterus normalden daha büyük ve yumuşak olduğu tespit edilir.
Bebek kalp atımı ve bebek kalp sesi yoktur.
Kısmi mol tanısı koymak ise her zaman bu kadar kolay olmayabiliyor. Ultrasonda fetus varlığı durumunda yanlışlıkla normal gebelik olduğu düşünülebilir.
Kısmi mol tanısı koymak için plasentanın dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir.

Mol gebeliğinde tedavi yaklaşımı
* Çoğu mol gebelik erken dönemde düşükle sonuçlanır.Düşükte üzüm taneleri gibi parçaların düştüğü gözlenir.

* Kendi seyrine bırakılan bir mol gebeliğinde hiç beklenmedik bir zamanda ciddi bir kanama meydana gelebilir.
Mol tanısı konduktan sonra gebeliğin beklenmeden sonlandırılması gerekir.
* Mol tanısı konan anne adayı hastaneye yatırılır ve genel ve jinekolojik bir muayene yapılır. Jinekolojik muayene esnasında vajinada değişik büyüklüklerde mavi renkli kitlelerin saptanması GTN varlığına ve vajina tutulumuna işaret eder.Bu durum ciddiye alınması gerekli bir durumdur.
* Kürtaj öncesi muhtemel bir metastaz olup olmadığını anlamak amacıyla bir akciğer grafisi çekilir ve kan HCG değerine bakılır. Sonraki izlemlerde karşılaştırmak amacıyla değerler not edilir.
* Genel kan tetkikleri yapılır ve kan grubu belirlenir, gerekli durumlarda kullanmak üzere en az iki ünite kan temin edilir.
* Mol gebeliği kürtajında için genel anestezi tercih edilir.

* Mol kürtajında bağlı istenmeyen durumların yani komplikasyonların oluşma olasılığı daha yüksektir. Uterus yaralanması ve delinmesi, enfeksiyon ve kanama başta olmak üzere istenmeyen durumların oluşması gebelik haftalığının büyüklüğüyle direkt ilişkilidir.
Bu yüzden mol gebeliğinin erken tanısı önemlidir.

* Mol gebelikteki kürtajda normal gebelik kürtajından farklı olarak müdahale esnasında trofoblastlardan (hücrelerden )birinin kan damarlarına geçerek akciğer embolisine denen olabileceği riski vardır. Ayrıca nadiren de olsa kürtajdan sonra sonrası DIC (yaygın damariçi pıhtılaşması) adı verilen tehlikeli durum gelişebilir.
* Alınan  parçalar mutlaka patoloji laboratuarına  incelemeye yollanır.

* Çiftlerde Rh uygunsuzluğu varsa (anne adayı Rh(-), eşi Rh(+) ise) anti-Rh immunglobulin ("uyuşmazlık iğnesi"-RHOGAM ampul) uygulaması yapılır.
* Mol gebeliği olan bir kadın için, çocuk sayısını tamamlamış ve 40 yaş üzerinde ise histerektomi yapılması uygundur .Yani uterusun amelıyat ile alınması uygun görülür.
* Histerektomi mol gebeliği sonrası GTN oluşmasınız belirgin şekilde azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmadığı için tüm riskleri göz ardı etmeden kişi histeroktomi yapılsa bile 1 yıl doktor takibinde olur.
* Kürtajdan sonra beta HCG takibi düzenli aralıklarla yapılır. İlk zamanlar 2 hafta ara ile beta HCG ölçülür. Kandaki beta HCG seviyesi normale geldikten sonra 6 ayda ayda 1 kontrole çağrılır. Sonraki 6 ayda 2 ayda bir beta HCG takibi yapılır.Süreç sonrası beta HCG normal ise takip bitirilir ve artık gebeliğe izin verilir.
* Başlangıçta beta HCG seviyesi düşmezse veya düştükten sonra tekrar yükselirse kişiye kemoterapi uygulanmalıdır. Akciğer filmi beyin tomografisi bakılmalıdır. Gerekiyorsa rahim alınmalıdır.

Mol gebelik tekrar eder mi?
Mol gebeliğin tekrar riski %2-3 arasındadır.

UNUTMAYIN ERKEN TANI HAYAT KURTARIR.

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...


0 yorum on "MOL GEBELİĞİ 2"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com