2 Mart 2017 Perşembe

MOL GEBELİĞİ 3


Mol gebeliğik kürtajı sonrası takip nasıl olmalı?
Takibin amacı hastalığın GTN'ye dönüşüp dönüşmediğini anlamak ve GTN oluşrsa tedaviye vakit kaybetmeden başlmaktır. 
ANNE HAYATINI KORUMAKTIR.
Gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) mol gebeliği geçiren gebelerin yaklaşık %10'unda görülür.
Patolojiye gönderilen materyal sonrası tanı kesinleşirse takip süreci başlatılmalıdır.
Teka lutein kistlerinin kürtaj sonrası birkaç haftada geriler ve hyperemesis de kısa zamanda ortadan kalkar.

Tahliye öncesi jinekolojik değerlendirmede uterusun gebelik haftasına göre olması gerekenden daha büyük bulunması, komplet mol olması, ilk ölçülen HCG seviyesinin 100.000'in çok üzerinde olması, hastanın yaşının 40 ve üstü olması mol gebeliği sonrası GTN gelişme riskini artırır.

Mol gebelik kürtajından  sonra yapılan takipte kanda HCG seviyesinin düşmesi gerekir. 
HCG gebeliğin bitmesinden sonra 2-3 günde bir kan miktarı yarıya düşerek azalan bir maddedir. Bu düşme haftalık HCG takibiyle izlenir. Haftalık takiplerde HCG sıfırlandıktan sonra üç hafta daha haftalık inceleme devam eder. Daha sonra 6 ay boyunca aylık, daha sonraki 6 ay da 2 ayda bir olmak üzere bir yıl boyunca HCG ölçümü devam ettirilir.


Neden 1 yıl hamilelikten korunmak gerekiyor?
Kandaki Beta HCG seviyesi GTN gelişimininin takibinde önemli rol oynamaktadır. GTN de Beta HCG seviyesi düşmüyor veya ilk etapta düşse bile tekrardan yükseliyor. Gebe kalındığı anda ortaya çıkan doğal HCG yükselmesi takibi bozmaktadır.Olası bir metastazın gözden kaçmasına sebeb olabilmektedir.
Bir yıllık takiplerde kan HCG seviyesinde yükselme olmaması durumunda takip biter. Kişiye bu aşamadan sonra artık tekrar gebe kalmasında sorun olmayacağı iletilir.

GTN (gestasyonel trofoblastik neoplazi )
GTN gebeliğe bağlı trofoblastik tümör demektir.
Beta HCG takiplerinde ard arda yapılan 3 ölçümde  HCG seviyesinin sabit seyretmesi, seviyenin düşmemesi ya da tekrar yükselmeye başlaması GTN geliştiğini gösterir.
Mol gebelikte kürtaj sonrası kontrol amacıyla çekilen akciğer grafisinde metastaz bulguları gözlenebilir. Böyle bir durumda beklenmeden direkt olarak GTN tedavisine geçilir.
GTN tedavi kemoterapi ile yapılmaktadır.
Eken tanı konması hastalığın başarıyla tedavi edilmesi açısından büyük önem taşır.
* GTN'de çoğalan hücreler selim tabiatlıysa yani iyi huylu ise (invaziv mol tanısı konur.
* Habis özellikli ise yani kötü huylu ise koryokarsinom (koryon tabakası kanseri) tanısı konur.
İnvaziv mol hücreleri koryokarsinom hücrelerine göre nispeten daha yavaş çoğalır ve metastaz yapma olasılıkları nispeten daha düşüktür.
Koryokarsinom'da ise kısa sürede ölümle sonuçlanabilen metastazlar ortaya çıkabilir. Koryokarsinomun diğer bir farkı da normal bir gebelik sonrası da ortaya çıkabilmesidir.
Gelişen GTN'nin selim (invaziv mol) ya da habis (koryokarsinoma) olduğunun ayrımı HCG seviyesiyle yapılamaz. Patolojı sonucu ile yapılır.
GTN geliştiği saptandığında kemoterapi tedavisine geçilir. Vücuttaki muhtemel metastazları ortaya çıkarmak için organlar çeşitli görüntüleme yöntemleriyle taranır ve yaygınlık derecesine göre tek ilaçla ya da birden fazla ilaçla tedaviye başlanır.



Tekrar görüşünceye kadar esen kalın…

0 yorum on "MOL GEBELİĞİ 3"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com