30 Nisan 2020 Perşembe

KAWASAKİ SENDROMU NEDİR?


Koronavirüs salgını şimdi de gündeme Kawasaki sendromunu getirdi. Bazı Avrupa ülkelerinde 9 yaş altı çocuklarda görülmeye başlanan  Kawasaki hastalığı ,Kawasaki sendromu nedir? Kawasaki sendromu belirtileri nelerdir?

Gelin birlikte bakalım.
Dünyayı sarmış olan koranavirüs hastalığı ile mücadelemiz sürerken şimdi gündeme çoçuklarımızı etkileyebileceği söylenen yeni bir hastalık oturmaya başladı.
Avrupa'da şuan koronavirüs salgınının seyrinin kötüye gidişini gündemi takip ederek ve bilimsel verilerle görmekteyiz. Tam da bu günler de Avrupa ‘da bazı ülkelerde özellikle 9 yaş altı çocuklarda  ateşli enflamasyon hastalığı görüldüğü idda edilmekte.

KAWASAKİ SENDROMU NEDİR?
Kawasaki hastalığı çocukluk çağında gördüğümüz bir damar iltihabıdır. İsmini de bu hastalığı ilk bulan tanı koyan Japon ekiplerden almıştır. Tarihi 1967’lere kadar dayanmaktadır. Hastalık  daha çok çocuklarda görülüyor ve erken teşhis edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor .Ünlü oyuncu John Travolta'nın oğlu Jett  2009 yılında nadir bir hastalık olan Kawasaki Sendromu sebebiyle malesef hayatını kaybetmişti.
6 yaşından küçük çocuklarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Hastalarda kontrol altına alınmakta güçlük çekilen ateş tablosu ile sağlık kuruluşuna başvurmaktadırlar. Ateşin yanında Kızamık hastalığındaki gibi döküntüler görülmektedir.
Yine çoçukların lenf bezleri şişmektedir. Ayrıca el ve ayaklarında şiştiği bilinmektedir. Dudaklar çatlamıştır.
 Tedavinin etkin yapılamadığı ve geç kalındığı olgularda kalbi besleyen koroner arterlerde genişlemelere yol açmaktadır. Tutulumlar sadece kalp damarlarında olmuyor eklem ve safra kesesinde de tutulumlar gözlenebiliyor.Sarılığı görebilmekteyiz.
Bu sebeple erken tanı önemli oluyor.


BELİRTİLER
Yüksek ateş
Huzursuzluk
Gözlerde kızarıklık (konjiktivit)
Deride döküntü

Karın ağrısı
İshal
Eklemlerde şişkinlik
Ayak ,el parmaklarında şişlik
Bıçakla doğranmış gibi bir dudak görüntüsü
Çilek dil görünümü

Tekrar görüşene kadar esen kalın...

0 yorum on "KAWASAKİ SENDROMU NEDİR?"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com