7 Ekim 2016 Cuma

Prematüre Bebeklerimizin Bakımı


Bu yazımızda sizlere prematüre bebeklerimizin bakımından bahsedeceğim. Her anne için yavrusu minicik ve korunmaya muhtaçtır ama bir durum vardır ki durumun dahada ciddiye alınarak daha sıkı bir takip korumayı gerektirecek bir durumdur: Prematüre doğan bebekler. Bir önceki makalemizde prematüre bebekler hakkında sizleri bilgilendirmiştim. Bugün ki yazımızda Prematüre bebeklerin bakımı hakkında sizlerle bilgilerimi paylaşacağım.
Bebek ne kadar erken doğarsa karşımıza daha ciddi sorunlar çıkmaktadır. Neden mi? Anne rahminde gelişimini tamamlaması yarım kalan bir bebeğin hayata uyumu daha zor olmaktadır.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki prematüre bir bebeğiniz varsa  prematüre bebekler yaşıtlarına göre başını tutmada, emeklemede, oturma, yürüme gibi gelişim basamaklarını daha geç gerçekleştirebilir. Anne babalar endişe duymamalı ve bilgili  ve sabırlı olmalıdır.

Cilt Bakımı
Prematüre bebeklerde cilt bakımında bazı özel durumlar vardır öncelikle anneler şunu bilmeli prematüre bebeklerin cildi normal zamanında doğan bebeklere göre daha narin ve hassastır. Bu sebeple mikroorganizmalara daha duyarlıdır. Cilt temizliğinde daha duyarlı ve hassas olunmalı kozmatik ve Ph'ı uygun olmayan ayrıca paraben içeren ürünleri bebeğinizden uzak tutmanız gerekmektedir. En sağlıklı temizleme kaynamış soğutulmuş suyu tekrar bebeğin yıkama suyuna uygun ısı olan 37-39 dereceye getirip temiz pedlerle fazla sürtünme yapmadan yumuşak hareketlerle bebeklerin silinmesidir. İlk 2-3 hafta yıkamaya engel durum yok ise yıkama sadece suyla yapılmalıdır. Şampuan kullanmanıza gerek yoktur. Banyo sonrası bakımda pudrayı önermiyorum pudra bebeğin cildinde özellikle katlı yerlerinde (koltukaltı,kasık bölgesi,boyun bölgesi gibi) kalıntılara sebep olarak sonraki günlerde mikroorganizmalar için zemin oluşturabildiği gibi pudra tozu bebeğinizin solunum yoluna kaçarak solunuma dair problemlere yol açabilmektedir.

Yatış Pozisyonu
Prematüre bebeklerin kulak yapıları tam gelişmediği için kulağı bazen zar gibi ince olmaktadır. Sık sık pozisyonunu değiştirerek kulak katlanmaları kıkırdak kırılmalarını önleyebilirsiniz. Ayrıca kafa kemikleri henüz yumuşak olduğu için sürekli aynı pozisyonda bırakmak kafa şekil bozukluğuna neden olabilmektedir.Bebeğinizinyatış pozisyonunu 2-3 saatte bir değiştirmelisiniz. Omuz altını ve boynunu destekleyecek şekilde bir havluyu çok yüksek olmayacak kadara katlayarak koymalısınız.





Göz Bakımı
Gözler steril (*)  bir gazlı bezle ve steril bir suyla burun yanındaki göz pınarından başlayarak kulak tarafındaki göz bitimine doğru basınç uygulamadan narin hareketlerle silinmeli. Silme işleminde gazlı bez steril su ile ıslatılarak tek hareket tekniği uygulanmalı yani göz pınarından sonuna doğru bir hareketle silinmeli ve kullanılan bez tekrar kullanılmadan bez atılmalı eğer ikinci kez silinecekse yeni steril gazlı bez kullanılarak aynı hareket tekrar edilmeli. Bazen tek gözde bazende her iki gözde fazla çapaklanma ve akıntı olabilmektedir. Mutlaka doktora gitmelisiniz uygun göz damlaları ve göz masajı yapmanız gerekebilir.

Göbek Kordonu Bakımı
Daha önceki makalemizde bahsettiğim şekilde uygulanmalıdır. Özellikle göbek bakımında dikkat etmemiz gereken nokta bezin dışında ve kuru şekilde korumamız gerektiğidir.

 Prematüre bebeklerin beslenmesi
Sindirim sistemi normal zamanında doğan bebeğe göre daha az gelişmiştir.

İleri derecede prematüre olan bebekler yenidoğan yoğunbakım servislerinde damardan özel sıvılarla beslenerek protein, yağ, vitamin gibi ihtiyaçları kilosuna göre hesaplanarak özel solüsyonlar hazırlanarak damardan verilmektedir. Bazen sağılan anne sütü yada özel mamalar burun ya da ağızdan mideye kadar uzanan bir sonda yardımıyla bebeğe verilir.Eve taburcu edilen prematüre bebeklerde en uygun besin anne sütü çünkü daha önceki makalemizde anlattığımız gibi her bebeğin sütü kendine özel üretilmekteydi bebeğinizin kaçıncı hafta kaç kilo doğduğu gibi özelliklerine göre anneden özel bir süt salgılanmaktadır. Bebeğinizi sık aralıklarla emzirmeli ve mutlaka gazını çıkarmalısınız.
Ek gıdaya geçişte mutlaka uzman görüşü alınmalı normal bebeklerde 6. ayda ek gıdaya geçiş olurken prematürelerde normal doğum zamanından eksik kalan süre bu 6. ayın üzerine eklenebilmektedir. Mutlaka uzman doktora danışın.

Prematüre Bebeklerin Uykusu
Prematüre bebekler zamanında doğan bebeklere göre daha fazla uyurlar.Bazen 22 saat uyudukları da olabilir evet evet şaşırmayın. Bu kadar uzun uyuyan prematüreler çok derin uyumazlar sık sık uyanırlar. Zamanında doğmuş bebekler genelde 2.ayını bitirdikten sonra gece uykuları belirli bir düzene girer ama prematürelerde bu durum 1,5-2 ay kadar daha uzayabilir. Daha önceki makalemde belirttiğim gibi prematüre bebeklerde ani ölüm sendromu dediğimiz beşik ölümler daha sık karşımıza çıkar bu sebeple prematüre bebekleri sırt üstü yatırmamalıyız.Yatağı mutlaka sert olmasına dikkat etmeliyiz.Yastık kullanmamalısınız.Hafif katlanmış havlu omuzları destekleyecek şekilde konmalıdır. 


Prematüre Bebeklerin Vücut Isısının Korunması ve Giydirilmesi
Prematüre bebeklerin normal doğan bebeğe göre deri altındaki yağ dokusu daha az olması vücut ısısını korumasında bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple normal bebeğe göre daha kalın giydirmek uygun olur. Mutlaka bebeğin olduğu odada oda ısısını gösteren termometreden faydalanarak oda ısısındaki ani ve sık değişikliklerden bebeğinizi korumalısınız. Bebekler en çok baş kısmından ısı kaybederler çünkü vücut orantısında en büyük baştır bu sebeple eldiven giydirip ten temasını engellemek yerine  başına çok sıkmayan bir pamuklu bir şapka giydirmeniz daha da uygun olacaktır.

(*) Mikroplardan arındırılmış


SEVGİLİ ANNELER TÜM  BAKIM İŞLEMLERİNDEN ÖNCE MUTLAKA ELLERİNİZİ YIKAMAYI UNUTMAYIN

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...




0 yorum on "Prematüre Bebeklerimizin Bakımı"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com