3 Eylül 2016 Cumartesi

Bebeğinizin Göbek Bakımı


Anne bebek arasındaki bağ anne rahminde başlar.Bebeğiniz sizin kanınızdaki oksijeni,vitamini, proteini ve besin maddelerini alarak kendi kanındaki karbondioksit ve diğer atık maddeleri sizinle göbeği arasındaki plesenta denilen göbek kordonuyla yapar.Plesentanın üzeri kaygandır ve jelatinimsi gibidir bu madde plesentayı travmalardan(*) korumaktadır.
Anne karnında yaklaşık 50cm olan bu kordonu doğumdan hemen sonra bebeğin vücudundan 2 -3 cm uzaklıktan klemplenir(**) ve kesilir.2 arter(atardamar) 1 ven (toplardamar) bulunan bu kordon bebeğinizin ilk nefes alarak akciğerlerinin oksijenle dolmasıyla işlevini bitirir ve kollabe(***) olur.

Göbek bağı ne zaman düşer, bakımı nasıl yapılmalıdır?
Göbek kordonu doğumdan 5- 15 gün sonra düşer.  Göbek kuru ve temiz tutulmalıdır.Bunun için eczanelerden temin edebileceğiniz steril gazlı bezleri bakımda kullanabilirsiniz.Eskiden annelerimizin kullandığı özellikle doğu bölgesinde kullanılan tülbentler vardır onları da bakımda kullanabilirsiniz size tavsiyem bu tülbenti ütülemeniz mikroplardan arındıracaktır.Eğer göbek bağı zamanından önce veya geç düşerse ve göbek bakımı yapılmaz ise bebeğinizde enfeksiyon oluşma olasılığı artacaktır. Göbek bakımında  % 70’ lik alkol göbek bakımında kullanılabilir.Fazla kullanımının  da (göbek bağının sertleşerek düşmesini geçiktirecektir)zararlı olduğunu bilmek gerekiyor. 
Doktor önerisi olmadan herhangi bir şeyi sürmek doğru değildir .Anneler alt değişimi yaparken göbek kordonunun kuruyup kurumadığına ve daha da önemlisi göbek çevresindeki ciltte kızarıklık akıntı koku v.s olup olmadığına bakmalıdır.Kızarıklık, akıntı ve koku varsa beklemeden doktora başvurmalıdır
Bebeğinizin alt değişiminde dikkat etmeniz gereken hususlardan biride göbeğin bezin içinde kalmaması yani göbek açıkta  kalmalıdır.
Göbek bağı düşene kadar bebeklerin banyo yaptırılması önerilmez bebeği koruyan tabakanın (vernix  caseosa) kalkması nedeniyle bazı riskler oluşturmaktadır. Birincisi bebeğin göbek kordonu yeniden nemlenecek ve düşmesi gecikecektir.İkincisi banyo sonrası uygun yapılmayan yada hiç yapılmayan göbek bakımı bebekte enfeksiyona neden olabilmektedir.Üçüncüsü ise bu bölgeden girecek mikropların kana karışma olasılığı yüksek ve hızlıdır ve sepsis( ****)  dediğimiz ciddi hastalıklara bile neden olabilmektedir.
Hijyenik olmayan şartlarda doğumda bebeğin kordon kesiminde steril olamayn alet kullanılmasında ve anne de hamileliğinde tetanoz aşısı olmadıysa tetanos hastalığı ile karşı karşıya kalınabilinir bu da ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi bir sorundur.

Peki Bebeğimin Göbek Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

  • Bakım yapmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır.
  • Günde en az bir defa göbek bakımı yapmalısınız.
  • Bakım yaparken bebeğimin canı yanar mı diye korkmayın göbek bağında sinir olmadığı için bebeğiniz acı hissetmez.
  • Klemp için kullanılan mandalı çok oynatmadan steril gazlı bez ile önerilen solüsyon ile aynı yönde daire çizerek silinmeli.
  • Hastaneden bunun için özel solüsyon verildiyse anlatıldığı şekilde kullanılmalıdır.
  • Aynı bölge üzerinden o anda kullandığınız gazlı bezi tekrar geçmemeli gerekli ise yeni gazlı bez alınarak işlem yapılmalı
  • İşlem sonrası mutlaka cildin kuruması için beklenmeli.
  • Göbek bağı kuru ve temiz tutulmalı.
  • Renk takibi yapılmalı rengin sarıdan kahverengiye ve jölemsi halin kuru bir hal alıp almadığını gözlemlemelisiniz.
  • Göbek bakımı sadece düşmeden önce değil göbek düştükten sonrada yapılması gerekir.
  • Göbek bağı kendisi düşmelidir siz elinizle son halinde bile çekmemelisiniz.
  • Göbek bağı düştükten sonra çok az kanayabilir.Ancak günlerce ısrarcı kanamalar önemli olup doktora başvurmanızın göstergesidir.
  • Eğer bebeğinize banyo yaptırmak mecburiyetindeyseniz banyo sonrası uygun göbek bakımı yapmalısınız ve göbek kısmını mutlaka temiz bir havlu veya saç kurutma makinesi ile uzaktan tutarak düşük ayarda kurutma yapmalısınız(.
(*)      o bölgede çarpma delinme gibi durumlarla zarar verme 
(**)     kapatma hava ile teması kesme,mandal takma
(***)   sönmüş,işlevini yitirmiş
(****)  kana mşkrop bulaşması

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...

0 yorum on "Bebeğinizin Göbek Bakımı"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com