27 Ağustos 2016 Cumartesi

Anne Sütü Oluşumu ve Özellikleri



Anne sütünü beyin tarafından yaptığını biliyor muydunuz? Anne sütünün yapımında Prolaktin(*)  dediğimiz bir hormon görev almaktadır. Hamilelik süresince hamilelik  hormonları görev alırken doğumdan sonra süt yapında görev alan prolaktin hormonu devreye geçmektedir.Bu hormon  bazı annelerde doğumdan hemen sonra devreye girerken bazı annelerde birkaç gün sonra üretime başlamaktadır. Bebek anne memesindeki aorela dediğimiz yoğun sinirlerin bulunduğu yeri emdikçe buradaki sinirsel uyarımla beyindeki prolaktin hormonu üreten bez uyarılır ve süt yapımı başlar.Bu sebeple doğru emzirme tekniği süt yapımını artıracağı ve bunun tersi olan  yanlış emzirme tekniğinin özellikle sadece meme ucunun bebeğin ağzına verilmesi süt yapımını azaltacağı gibi annede meme başı çatlaklarına ve bebeğimizin doymayıp huzursuzluğuna sebep olacağını bilmemeiz gerekiyor.

 Anne sütü, D ve K vitaminleri dışında ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak düzeydedir.  Doğumdan sonra bebeğe  K vitamini enjeksiyonu yapılarak kanama riski önlenmiş olur.Doğumdan itibaren  2 yaşına kadar bebeklere anne sütü dışında günde 400 ünite D vitamini de bu sebebden dolayı verilmesi önerilmektedir.

 Her anne, bebeğine özel sütü üretir. Prematüre(**)  bebeklerin annelerinin sütleri, prematüre bebekler için uygun iken matür bebeklerin(***)  sütleri de yine bu bebeklere uygun olarak doğal olarak üretilir.Anne sütünün içeriği daima aynı değildir.Doğumdan sonra ilk 4-6 gün memelerden gelen süte kolostrum(****) denir.Koyu kıvamdaki bu süt özellikle protein, mineral ve vitamin bakımından zengindir

Kolostrum(Ağız Sütü ) :Doğumdan sonra ilk 3-6 gün gelen koyu sarımsı süttür.Çok değerlidir .Ağız sütü konusunda bilinen yanlış bir inanış bu sütün beklemiş kötü süt olduğu ve atılması gerektiğidir.Aksine bu süt yeni doğanımız için çok değerlidir.Çünkü içerisinde bebek için çok değerli olan vitaminler , minareler, proteinler,immunoglobulin(*****)  ve bağışıklıkta görev alan antikorlar bulunmaktadır.
Peki ağız sütü içerisindeki antikorlar ne işe yarar? Bebekler ilk 6 ay antikor yapacak olan bağışıklıkta görevli hücreleri antikor üretecek düzeyde değildir.Peki bu 6 ay boyunca savunmasız bebeğimiz nasıl korunuyor? Bebekler intrauterin ( anne rahmindeki yaşam ) dönemde göbek kordonundan bebeğimizin kanına geçen antikorlar ve anne sütündeki özellikle ilk süt olan ağız sütü ile bol miktarda antikoru depo eder 4-6 ay sonra bebeğin kanındaki savunucu antikor düzeyi %40-50 lere düşer . Yani 6. Ay ‘a kadar anne sütünden aldığı antikorları ince bağırsakta emerek elde ettiği antikorlar ile mikroplardan korunmuş olur.
Ağız sütü içerisindeki immunoglobulin  özellikle IgA bebeğin bağışıklığı için çok değerli olup çevredeki mikroplara karşı korumada ilk sütün bebeğe verilmesinin önemini ortaya koymaktadır.Ağız sütü bebeğinizi alerjiden koruyan IgE ihtiva etmektedir.Ağız sütü bebeğinizi ileride görülebilecek mide ve bağırsak hastalıklarından korumaktadır.
Ayrıca ağız sütü  içerisinde bebeğinizin kas ve iskelet gelişimini destekleyen büyüme faktörleri ve hormonlar ihtiva etmektedir.

Kolostrum ile olgun süt arasında geçiş sütü dediğimiz doğumdan sonra 3.haftaya kadar salgılanan süt vardır.İlk hafta yoğun kıvamlı ağız sütü daha sonraki haftalarda yerini daha ince kıvamlı ama kalori değeri daha yüksek  ve bol miktarda olan olgun süte bırakmaktadır.

Olgun süt salgılanmaya başlayınca sütün miktarı oldukça aratacağı için annelerin göğsü dolarak sütten gerilir  setleşir ve acı hassasiyet oluşturur.Bu dönemde anne bebeği emzirerek memelerini boşaltmalıdır.Eğer bebek için çok fazla ise meme sağılarak boşaltılmalı ve uygun koşullarda saklanmasını sağlamak gerekebilir.


Bebeğinizi emzirirken ilk başlangıçta karbonhidrattan zengin ön süt gelmektedir.Emzirmenin sonunda ise yağdan zengin olan son süt salgılanır. Emzirmenin önemi burada bir kez daha açığa çıkmaktadır. Bebeğiniz kendisi bırakana kadar emzirirseniz son sütü de vermiş olursunuz. Çok önemli bir noktada şudur: Anneler her öğünde her iki memenin birden emzirilmesi, bebeğin aşırı miktarda laktozdan zengin süt alımına neden olur.Bu da bebekte gaz şikayetlerine ,gürültülü ve bol sulu dışkılamaya yol açabilmektedir.  

(*)      Süt salınımını sağlayan hormondur.
(**)    37. haftadan önce dünyaya gelen bebek
(***)   38. haftasını tatamlamış,  normal zamanında doğmuş bebek
(****)  İlk süt, ağız sütü,içeriği zengin koyu kıvamlı sarı süt
(*****) Kanda bulunan  hastalıklara karşı savunucu antikorlar

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...

0 yorum on "Anne Sütü Oluşumu ve Özellikleri"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com