22 Ekim 2016 Cumartesi

Erken Doğum Sebepleri


Erken doğum; doğum eyleminin 36. hamilelik haftası tamamlanmadan önce başlamasıdır.Bebek 36.haftadan önce doğarsa preterm (zamanından önce) doğum veya erken doğum denir. Zamanından önce doğan bebek ise prematüre (olgunlaşmamış) bebek denir. Erken doğan prematüre bebeklerde gelişim tamamlanmamış olması sebebiyle dünyaya gözlerini pek çok sorunla açar. 
En büyük sorun, bebeğin akciğer gelişiminin yetersizliğinden kaynaklanan solunuma dair problemlerdir. Erken doğumun en kötü yanı bebek ölüm riskini artırmasıdır.

Peki Neler Erken Doğuma Sebep Olur?

Erken doğumların çoğu kez bir nedeni bulunamıyor. Erken doğuma yol açan nedenlerin şunlardır:
Enfeksiyonlar: En sık karşımıza çıkan nedendir. Anne adayında ki üriner sistem enfeksiyonları ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Anne adayı rutin hamilelik takiplerinde, idrar testlerinin sık sık tekrarlamalı ve varsa duruma göre enfeksiyon tedavisine başlanmalıdır.
Vaginal enfeksiyonlar: Vajinal enfeksiyonlar amniyon zarının hasar görmesine ve buna bağlı olarak su kesesinin açılmasına (erken membran rüptürü) sebep olarak erken doğumu başlatan bir nedendir.
Çoğul hamilelik: ikiz, üçüz gibi çoğul gebelikler erken doğum sebebidir. Uterus yani rahim fazla gerileceği için kasılmaların başlamasına ve erken doğumun başlamasına sebep olmaktadır.

Polihidramniyos (bebeğin sıvısının normalden fazla olması) da erken doğum sebebidir.  Suyun normalden fazla olması rahmin gerilmesine ve kasılmaların başlamasına neden olarak erken doğum eylemini başlatıcı bir faktördür.
Plasenta previa (plasentanın doğum kanalını kapatması), ablatio plasenta (plasentanın erken ayrılması) gibi durumlarda da doğum eylemi daha erken başlatan sebeblerdir.
Anne adayının sağlık durumu: Anne adayının anemik(kansızlık) olması, kalp, böbrek, diabet hipertansiyon(yüksek tansiyon), troit gibi kronik hastalıklarının olması, yetersiz beslenmesi, stresli ortamlarda çalışması, sosyoekonomik seviyesinin düşük olması, hamilelik sürecinde yaşadığı ev ortamının hijyeni  ve yine anne adayında alkol, sigara, ilaç bağımlılığı gibi bağımlılıkların olması erken doğum sebepleri arasındadır.
Anne adayının yaşı: 16 yaşın altında veya 35 yaşın üzerinde doğum yapmak da erken doğum sebebi olabilmektedir.
Rahim ağzı yetmezliği (Servikal yetmezlik): Rahim ağzı gevşekliği doğumun erken başlamasına neden olabilmektedir.
Önceki doğumu erken doğum yapmış olmak: Genetik faktörler sebebiyle önceki doğumu erken yapmış anne için bir sonraki doğumunda erken başlama riski vardır.

Miyomlar: Rahim içindeki miyomlar erken doğum sebebi olabilmektedir.

Travmalar: Anne adayının özellikle karın bölgesine aldığı darbeler , düşmesi erken doğuma neden olacak sebepler arasındadır.






Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...







0 yorum on "Erken Doğum Sebepleri"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com