6 Eylül 2017 Çarşamba

EL-AYAK HASTALIĞI


Bu yaz en çok duyduğumuz hastalıklardan bir tanesinden söz etmek istiyorum. Oldukça can sıkıcı olan bu hastalık aileleri ve çocukların kabusu oldu diyebiliriz. El-ayak hastalığı...Peki nedir bu el-ayak hastalığı biraz bundan bahsedelim. Sizlerde bu durumu yaşadıysanız deneyimlerinizi ve süreci bizlerle paylaşırsanız daha faydalı olabileceğimize inanıyorum.


Genelde  10 yaş altı çocuklarda görülen bir hastalıktır. Yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü halinde kendini gösterir. Çocukların el, ayak ve bileklerinde kırmızı lekeler görülür. İlerleyen günlerde cillte görülen döküntüler minik içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Pütür pütür görünümlü olan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçada, dizlerin arka kısmında ve genital bölgede de görülebilir.  Hastalık  gribal enfeksiyonlarla karıştırılabilir ve yanlış teşhis koyulabilir. Sadece çocuklarda görülmeyip yetişkinde de rastlanabilinir. Bulaşıcıdır.


Sebep olan nedir?
Enterovirüs ailesinden (poliovirüsler, koksaki virüsleri, ekovirüsler ve enterovirüsleri ). En çok sebep olan virüs Coxsackie virus A16’dır.

Bulaşıcı mıdır?
Virüs oldukça bulaşıcıdır. Özellikle yaz aylarında ve sonbabarda salgına dönüşebilir. Solunum yoluyla daha fazla bulaşmakta olup, tükürükle, yakın temas ile ve dışkı yoluyla da  bulaşabilmektedir. Kuluçka süresi 3-6 gün arasında değişmektedir.

Yazın havuz sezonunun açılması ve temiz olmayan enfekte havuz sularının yutulması ise ayrı bir riski artırmaktadır. Yoğunlaşan virüslerle hastalık salgına da dönüşebilir. Ellerini sık sık yıkanması önemlidir.




EL AYAK AĞIZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? 
Ateş (38-39 derece) 
El ve ayak içleri, parmak aralarının yanı sıra ayak tabanlarını da donatan içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar hem ağrı, sızı hem kaşıntı yapar.
İştahsızlık, halsizlik 
Boğaz ağrısı 
Kulak ağrısı
Karın ağrısı 
Vücutta döküntü 
Ağız içinde yaralar Her ne kadar adı el-ayak-ağız hastalığı da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen çocuk doktoruna başvurulması gereklidir.



Tedavisi
Viral bir enfeksiyon olduğu için hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Özel bir tedavisi yoktur. İlacı ve aşısı da yoktur. Kaşıntıyı azaltması için spreyler ve çeşitli losyonlar verilebilir. Ağrı kesiciler ateş düşürücüler kullanılabilinir. Hastalık bir hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçerken, el ve ayaklarda sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyarak yerini lekeye bırakabilir, o da zamanla kaybolur. Hastalık su ciçeğine benzerliği yüzünden suçiçeği ile karıştırılmaktadır. Tedavi için mutlaka uzman hekimle görüşmeli ve reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. . Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir. Oda sık sık havalandırılarak temiz hava sağlanmalıdır. Tuvalet sonrası eller iyi yıkanmalıdır. Bebeğinizin bezini de değişirdiyseniz ellerinizi mutlaka iyi bir şekilde yıkamalısınız. Çocuklarınızın oyuncaklarını sık aralıklarla dezanfekte etmenizde fayda vardır.

El-ayak-ağız hastası çocuklar nasıl beslenmeli?
İştahsızlık ve halsizliğe sebep olduğu için ve ayrıca ağız içindeki yaralarda düşünülerek çocuklara çorba, yoğurt gibi türden yiyecekler verilebilir. Su içmesi sağlanmalıdır. Yemekler çok soğuk ve çok sıcak olmamalıdır. Yemek sonrası kullanılan çatal, bıçak, kaşık iyi şekilde yıkanmalı arındırılmalıdır.

Tekrar görüşünceye kadar esen kalın...





0 yorum on "EL-AYAK HASTALIĞI"

Yorum Gönder

 

Bebeğinizin Bakımına ve Sağlığına Dair Herşey Copyright 2016 Tüm Hakları Saklıdır Besikliev.Com